woensdag 2 juni 2010
Extra - Film - De Helaasheid Der Dingen
Extra - Film - Millennium, deel1: Mannen Die Vrouwen Haten
Een trailer: http://www.youtube.com/watch?v=csNBRsbJIaQ
Ik vond het wel een goeie film. Op sommige momenten vond ik de film hard en afschuwelijk maar al bij al vond ik het een goeie film. Ik heb mij zelf voorgenomen om in de grote vakantie mij te wagen aan de boeken te lezen.
Extra - Film - Remember Me
Extra - Film - Goodbye Lenin
Extra - Film - Un Secret
We hebben met school dus Un Secret gekeken in C.C.Vondel.
Strip
woensdag 26 mei 2010
long long short long short - Dans
Ik heb er twee recenties van gevonden:
Eentje op de site van De Standaard Online:
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=AL2JB377&word=long+long+short+long+short
Eentje op de site van De Morgen:
Interview met Alix Eynaudi in De Morgen: "Een zoektocht naar de authentieke ontmoeting"
Pieter T'Jonck (01/04/2010)
'LONG LONG SHORT LONG SHORT' ZOEKT NAAR DE AUTHENTIEKE ONTMOETING
Communiceren met bewegingen
Long Long Short Long Short, zo heet de voorstelling van danseressen Alix Eynaudi en Agata Maszkiewicz. De twee willen de kijkers met dit stuk een sleutel bieden om dans beter te lezen, maar bieden al doende ook een blik op hun eigen zielenroerselen.
Waar betekent die vreemde titel? Is het Morsecode?
Alix Eynaudi: “Het heeft niets met Morse te maken. Toen we zochten naar een titel voor ons stuk stootten we op internet op een handleiding voor succesvolle boeken. Die beweerde aan dat een boek waarvan de titel een opeenvolging is van twee lange woorden, een kort, een lang en terug een kort woord gegarandeerd succes zal hebben. We behielden dat voorschrift als titel.”
Succes is de drijfveer?
“Niet echt. Trouwens, onze titel bestaat uit 5 korte woorden. Wat ons aantrok in die titel was het ritmische karakter ervan. Dat stemt overeen met de structuur van ons stuk. De voorstelling is opgebouwd als een reeks kleine scènes die elkaar snel afwisselen. We veranderen daarbij steeds van medium. We slaan zo de brug tussen veel verschillende manieren om iets te vertellen: spreken, dansen, een film tonen, schrijven.”
Toon je zo verschillende aspecten van jullie verhouding?
“Zo kan je het begrijpen. We vertrokken van Authentic Movement (AM), een therapeutische methode om mensen te leren beter te communiceren. Die werkt zo: één deelnemer stelt een fysieke handeling (bewegen, dansen) terwijl de andere toekijkt. Na afloop vertelt de beweger wat hij ervaren heeft. De toeschouwer zegt op zijn beurt wat hij zag en dacht dat het betekende. Via die weg krijg je een soort overdracht tussen de twee deelnemers. Het is een beetje pervers, wat hoe kan je nu ‘authentiek’ zijn als iemand je staat te screenen. We steken er daarom een beetje de draak mee.”
Als je reacties hoort op het stuk, lijkt het nochtans een heel poëtisch en gevoelig werk?
“Maar dat is ook zo. We nemen wel een loopje met de methode, maar toch geloven we ook dat iets als een authentieke ontmoeting mogelijk moet zijn. We zijn aan dit stuk ook begonnen vanuit een reële belangstelling voor elkaar. Je kan het stuk perfect begrijpen op dat niveau: twee vrouwen die hun mogelijke verhoudingen onderzoeken. Dat is iets heel poëtisch. Die dubbelzinnigheid zat ook in eerder werk dat ik maakte als Supernaturel of Crystalll. Je kan je schouders ophalen voor schoonheid, of vinden dat hedendaagse kunst daar ver van moet blijven, maar desondanks kan schoonheid toch een grote impact hebben op je ervaring.”
Het gaat jullie echter om meer dan de verkenning van elkaars gevoelens en expressies?
“Inderdaad. Op een tweede niveau is AM als methode heel geschikt als tool voor kijkers om dansbewegingen op een meer gearticuleerde wijze te lezen. We gebruiken AM dus oneigenlijk, maar dat geeft interessante resultaten. Je ziet telkens een van ons iets doen, terwijl de ander vanuit de coulissen een report geeft, zoals in AM. Daardoor krijg je een concrete interpretatie van een bepaalde beweging. Die reports vullen we echter ook aan met teksten die geprojecteerd worden. Soms zijn dat ondertitels bij wat gezegd wordt, maar soms ook poëtische teksten die een andere interpretatie uitlokken. We sporen de toeschouwers zo aan om hun eigen invulling te geven aan de dans, want uiteraard is er nooit één manier om een beweging te verklaren.”
Het lijkt wel alsof jullie een duet op afstand maken.
“We probeerden inderdaad van in het begin om met twee te dansen zonder ofwel unisono te bewegen ofwel een echt duet te maken. Door het spel met stemmen uit de coulissen ontstaat er een soort extended version van het duet die zich uitstrekt tot in de zaal. De film over onze tocht van het platteland naar de stad breidt de ruimte van de voorstelling zelfs uit buiten het theater."
In het begin vond ik het nogal raar. Ik had dit helemaal niet verwacht. Ik dacht echt dat ze met hun twee zouden dansen op muziek. Ik vond het bizar om te zien hoe ze in het begin om de beurt op het podium kwamen. Ook de tekst die op de muur verscheen was raar. In het begin snapte ik het allemaal niet zo goed maar naar mate dat het vorderde vond ik het wel leuk. Het was een leuke ervaring.
Ik heb ook twee filmpjes gevond over deze voorstelling:
http://www.youtube.com/watch?v=24U7RZb0Fe4&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=XIcnP9WgKg0
Ismène - Opera
Vandaag zijn we naar een opera gaan kijken. Deze opera heet Ismène.
Informatie die we op de site van De Munt vonden:
Ismène is een werk van Georges Aperghis op een gedicht van Yannis Ritsos. Het is een opera voor één stem, een innerlijke dialoog, een performance voor een lichaam en de natuurelementen. Het publiek wordt uitgenodigd om te kijken en te luisteren, om door te dringen in het weefsel van een visuele installatie en een vocaal werk met een absolute naaktheid, in een beweging waarin opening en extreme concentratie samengaan. Als een tuinierster van het geheugen cultiveert Ismene in haar eenzaamheid het zintuiglijke contact met herinneringen uit haar kindertijd. Deze beweging, verwezenlijkt door een vrouw in haar laatste levensjaren, met een enorme bagage aan ervaringen en geweld, omgezet in een lange, zowel scherpzinnige als lyrische meditatie, maakt van Ismene een universeel, innemend en uniek personage. Twee jaar na Pierre Bartholomées La Lumière Antigone, leidt Ismène ons opnieuw naar Thebe om er de tragische wereld van Oedipus en zijn kinderen te herontdekken.
Ik vond er niet veel aan.. Het was in het Frans waardoor je er niet veel van verstond, er waren wel ondertittels maar die waren te wazig waardoor je ze niet kon lezen.
De opera zelf werd gebracht door 1 vrouw, die naakt was. Er was ook een soort van grote bak rond haar, het podium eigenlijk, dat gevuld was met water. In het begin zat ze gewoon op een stoel en vertelde ze. Maar na een tijdje smeerde ze haar in met klei en begon door het water te lopen, te kruipen en in het water te liggen.
Er waren wel leuke effecten met het water, zoals ze bevoorbeeld precies mist uitlaten komen of er een tekst op projecteren dat dan zo wazig word omdat ze erdoor stapt. Dat waren wel nog leuke dingen om te zien.
Eigenlijk was het nog wel best een leuke avond al vond ik de opera niet zo goed.
woensdag 3 maart 2010
A Serious Man - Film
Joel & Ethan Coen met Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed
Wat een Joodse huisvader lijden kan, tonen Joel en Ethan Coen je in deze inktzwarte en bedrieglijk serieuze midlife-crisissatire, waarvoor de makers van Barton Fink, Fargo en No Country for Old Men terugkeren naar de Midwest en de late sixties van hun jeugd. Schlemiel van dienst is wiskundeprofessor Larry Gopnik (een prima Michael Stuhlbarg). Als een moderne Job wordt hij op de proef gesteld wanneer zijn vrouw van hem wil scheiden, zijn kids aan het puberen slaan en zijn sexy buurvrouw niet alleen zijn hormonenspiegel richting Jahweh doet wijzen. Terwijl cameratovenaar Roger Deakins een unheimliche gloed drapeert om de voortuintjes en Ikeakeukens van de Amerikaanse voorsteden, schipperen de Coens als vanouds subtiel tussen grienen en grijnzen, met heerlijk onderkoelde sitcom, Jiddische zelfspot en filosofische overpeinzingen over de Thora, dybbuks, Jefferson Airplane en andere metafysica. Een persoonlijke meditatie over de zin en onzin van het leven, maar dan op geheel coeneske, licht groteske en intens filmische wijze. Shalom!
(D.M.)
MICHAEL STUHLBARG en SARI LENNICK in 'A SERIOUS MAN'. Een bedrieglijk serieuze midlifecrisissatire van de Coens.
Knack Focus - 20-01-2010